Programın Amaçları
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Önlisans Programının amacı, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde uzman olan sağlık profesyonellerine destek sunabilen, yetersizliği olan özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki gereksinimlerini karşılayıcı ve kolaylaştırıcı bilgi ve beceriye sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir.Staj
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Önlisans Programında 25 iş günü zorunlu staj bulunmaktadır.Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.
- Öğrenciler stajını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Huzurevleri, Yerel Yönetimlere ait Engelli Bakım Merkezleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde yapabilir. Ayrıca öğrenciler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenen Özel Bakım Merkezlerinde de stajını yapabilir.
- Yukarıda sıralanan staj yerlerinin yatılı hizmet veren kuruluş veya merkezler olması gerekmektedir.
- Ayrıca belirtilen kurumlar haricinde yeterli kontenjanın olmaması sebebiyle öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde de staj yapabilir.
- Öğrencinin staja devam durumu o kuruluşta görevli yöneticiler (kuruluş müdürü veya müdür yardımcısı) tarafından takip edilir.
- Öğrencinin staj boyunca staj performansı o kuruluştaki görevli meslek personeli (tabip, sosyal çalışmacı, psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimci, fizyoterapist, ergoterapist ve hemşire unvanına sahip olanlardan herhangi biri) tarafından takip edilir.
Staj Muafiyeti
Anadolu Üniversitesi Senatosunun 19.03.2025 Tarihli ve 8/1 Sayılı Kararı ile Kabul Edilen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Staj Yönergesi’ne göre;(1) Zorunlu staj uygulaması bulunan programlarda, aşağıda belirtilen durumları resmî olarak belgelendiren öğrenciler, Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile stajdan muaf sayılabilir:
a) Öğrenci, kayıtlı olduğu programla ilgili sektörde, ilgili birimde ve meslek alanında SGK'ya tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olmalıdır.
b) Öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu programın mesleki alanıyla ilgili zorunlu staj süresi kadar staj yapmış olmalıdır.
c) 2021 yılından önce programa kayıt yaptırmış ve öğrencilik hakkı devam etmekte olan hükümlü/tutuklu ve engelli öğrenciler, Türkiye’deki programlar için tam teşekküllü bir hastaneden, yurt dışındaki programlar için ise bulundukları ülkedeki bir hastaneden alınacak Sağlık Kurulu Raporu ile sürekli engelli olduklarını ve engel oranının %40 veya üzeri olduğunu belgelendirmiş olmalıdır.
d) 2021 yılından önce programa kayıt yaptıran ve öğrencilik hakkı devam etmekte olan hükümlü/tutuklu öğrencilerin, programa kaydoldukları tarihten itibaren cezaevinde/tutukevinde geçirecekleri süre, önlisans programlarında 4 yıldan fazla olması gerekmektedir.
(2) Yurt içinde kayıtlı olan ve muafiyet talebinde bulunan öğrenciler, yukarıda belirtilen durumları belgelendirmeleri hâlinde, temin edecekleri her türlü belgeyi, (ilgili sektörde ve ilgili birimde çalıştığını gösteren üst yazı, SGK hizmet dökümü, transkript, not durum belgesi, daha önce staj yaptığını gösterir belge, müddetname, sağlık raporu vb.) Muafiyet Formu ile Öğrenci Bilgi Sistemi/Staj İşlemleri Menüsü/Muafiyet Talep bölümünden sisteme yükleyerek Staj ve Uygulama Dersleri Koordinatörlüğüne iletir. İlgili programın alan koordinatörü veya koordinatör yardımcısı, muafiyet işlemlerini 20 iş günü içinde tamamlar. Staj muafiyet formunun bilgisayar ortamında ve formatı bozulmadan doldurulması gerekmektedir.
(3) Yurt dışında kayıtlı olan ve muafiyet talebinde bulunan öğrenciler, yukarıda belirtilen durumları belgelendirmeleri hâlinde, temin edecekleri her türlü belgenin yeminli Türkçe tercümesini bir dilekçe ile Öğrenci Bilgi Sistemi/Staj İşlemleri Menüsü/Belge Yükleme bölümünden sisteme yükleyerek Staj ve Uygulama Dersleri Koordinatörlüğüne iletir.
Mezuniyet Koşulları
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Önlisans Programı Diploması” alırlar.