Reklam

E-Ticaret Hukuku & Vergilendirme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Liath
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Liath

*Merdümgiriz~
Forum Sahibi
Web sitesi
forumharika.com
E-Ticaret Hukuku ve Vergilendirme
1. E-Ticaret Hukuku
E-ticaret, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (6563) ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (6502) gibi yasal düzenlemelere tabidir. İşte temel yasal yükümlülükler:

KVKK (6698 Sayılı Kanun): Müşteri bilgileri korunmalı ve izinsiz paylaşılmamalıdır.
Mesafeli Satış Sözleşmesi: Tüketicinin haklarını koruyan zorunlu bir sözleşmedir.
Ticari Elektronik İletişim İzni: SMS, e-posta veya reklam amaçlı iletişim için kullanıcıdan onay alınmalıdır.
İade ve Cayma Hakkı: Tüketiciler, satın aldıkları ürünü 14 gün içinde iade etme hakkına sahiptir.
2. E-Ticarette Vergilendirme
Türkiye’de e-ticaret yapan işletmelerin vergi yükümlülükleri şunlardır:

Şirket Kurulumu: Vergiye tabi olmak için şahıs, limited veya anonim şirket kurmak gerekir.
KDV (Katma Değer Vergisi): Ürüne göre %1, %10 veya %20 oranında KDV uygulanabilir.
Gelir Vergisi / Kurumlar Vergisi:
Şahıs şirketleri için Gelir Vergisi (%15 - %40 arasında değişir)
Limited ve anonim şirketler için Kurumlar Vergisi (%20 - %25)
E-Ticaret Stopajı: Sosyal medya veya pazar yerlerinde satış yapan bireysel satıcılar için %4 ile %15 arasında değişen stopaj kesintisi uygulanabilir.
Ayrıca, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunluluğu, belirli ciro sınırlarını aşan işletmeler için geçerlidir.

Vergi avantajları veya cezalarla karşılaşmamak için muhasebeci veya mali müşavir desteği almak önemlidir.

Ben de bir süre önce e-ticarete adım attım, özellikle vergilendirme ve hukuki yükümlülükler konusunda epey araştırma yapmam gerekti. Mesela ilk başta sadece Instagram üzerinden satış yapıyordum ama iş büyüyünce şirket kurmam gerekti, çünkü hem KDV, hem de gelir/kurumlar vergisi gibi yükümlülükler devreye giriyor. Ayrıca pazar yerlerinde satış yaparken stopaj kesintileriyle de karşılaşıyorsunuz, bunu da önceden bilmekte fayda var.

Bir de işe başlamadan önce kredi notumu öğrenip küçük çaplı bir krediyle sermaye oluşturmuştum. Bu tarz girişimlerde kredi notunun önemli olduğunu o zaman fark ettim. Ücretsiz kredi notu öğrenme imkanı sunan platformlar var, onları kullanarak kendi finansal durumunuza göre adım atmanız çok işe yarıyor. Özellikle e-fatura ve e-arşiv fatura gibi zorunluluklar çıktıkça muhasebe işlerini düzgün tutmak şart. Ben ilk başta kendim halletmeye çalıştım ama sonradan bir mali müşavirle çalışmanın ne kadar kritik olduğunu anladım. Kısacası, e-ticaret sadece ürün satmak değil, arka planda ciddi bir hukuki ve mali altyapı da gerektiriyor. Baştan bu işleri öğrenip hazırlıklı olmak, uzun vadede sizi birçok dertten kurtarıyor.

Geri